Начин на приготвяне
Млякото се затопля леко и в него се разтваря маята с 1 с.л. от захарта. Оставя се да шупне на топло място.
В купа се пресява брашното и се оформя кладенче. В него се слагат яйцата и двата вида захар. Замесва се тесто, към което постепенно се добавя мекото масло (разделено предварително на 4 равни части). Меси се до пълното усвояване на маслото и до получаване на гладко и еластично тесто.
Тестото се поставя в подмазана купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло 2 часа.
След като тестото удвои обема си, се прехвърля върху набрашнен плот. Разточва се на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша с диаметър около 7 см се изрязват кръгове. Изрезките се премесват и процедурата се повтаря до изчерпване на тестото.
Изрязаните кръгове се подреждат върху тава, застлана с подмазана хартия за печене, а върху тях се слага подмазано найлоново фолио, за да не образуват коричка. Оставят се да втасат повторно за около 2 часа.
Загрява се олио в подходящ съд до 160-170 градуса.
Подгответе си две чинии – в едната сложете домакинска хартия, върху която ще вадите готовите бомболони, а в другата - захар за овалване. Пържете 5-6 броя наведнъж - не повече, за да сте сигурни, че ще са равномерно изпържени.
Пържете до златисто от двете страни. Стават златисти много бързо и не бива да се оставят без надзор.
Извадете и ги отцедете върху домакинска хартия и веднага оваляйте в захар.
Може да ги хапвате и така или да ги напълните с крем или мармалад по ваш избор.