Кекс за душата

Кекс за душата
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Време е не само да се храним вкусно, а и да започнем малко повече да си угаждаме.. като например с този разкошен кекс за душата"

Необходими Продукти

  • смес 1
  • жълтъци - 4 бр.
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • смес 2
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • смес 3
  • орехи - 1 ч.ч. счукани
  • какао - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1-ва смес:

Разбийте жълтъците с половината захар на пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата и продължете да разбивате с миксер, като прибавяте на тънка струйка и останалата захар. Прибавете олиото и разбъркайте. Добавете брашното на порции и внимателно разбъркайте до получаването на пухкаво кексово тесто.

2- ра смес:

Разбийте с миксер белтъците в суха купа до пухкав крем. Продължете с разбиването, като прибавите захарта на порции. Когато се получи гъст крем, прекратете разбиването и внимателно добавете брашното, като разбърквате отдолу нагоре, като внимавате сместа да не спадне.

3- та смес:

Прибавете към счуканите орехи какаото и разбъркайте до еднородност.

Намажете форма за кекс с масло и поръсете леко с брашно.

Подредете кекса, като сипете от жълтата /първата/ смес, след това поръсите пласт орехи и какао, после сложите от белтъчната смес, отново орехи и завършите с жълта смес.

Изпечете кекса в загрята фурна до 180 градуса.

Кексът за душата е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
58
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Без набухвател ли се приготвя този какс?
07.04.2023 11:28