Плато с постни вкусотии за Бъдни вечер

Добринка ПетковаДобринка ПетковаМастър Шеф12522051396
22/11/2016
"Посрещнете най-светлия християнски празник с това богато плато, пълно с най-вкусните традиционни български пълнени сарми и чушки И наздраве!"
Приготвяне90 мин.
Готвене75 мин.
Общо165 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо60 711
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на пълнените чушки:

В купа сложете измитите и почистени от семките чушки. Залейте ги с гореща вода и оставете около 20 минути да омекнат. Извадете и ги оставете да се отцедят. В тиган сипете олио. Нарежете лука и моркова и ги запържете. Прибавете червения пипер, подправките и боба. Налейте малко вода и оставете да къкри, докато изври. С получената смес напълнете сухите чушки. Потопете на всяка отвора в брашно и подредете в тава.

Приготвяне на лозовите сарми:

В тиган с малко олио запържете лука. Добавете ориза и след като се позапържи, прибавете стафидите и подправките. Сипете малко вода и след като оризът я поеме, свалете от котлона. Вземете един лозов лист. Сложете в средата 1 ч.л. от плънката и загърнете от двете страни. След това навийте внимателно на стегнато рулце. По същия начин направете и останалите сарми. Подредете ги в тавата при чушките.

Приготвяне на постните сарми:

Нарежете картофите на кубчета и ги сварете в подсолена вода почти до омекване. В тиган с 2-3 с.л. олио запържете ситно нарязания праз, настъргания морков и чесъна. След като се позапържат, прибавете нарязаните печени чушки, царевицата и подправките. Получената смес прибавете към отцедените картофи. Добавете малко олио/зехтин и разбъркайте добре. От получената плънка и зелевите листа направете сармите. Подредете ги в тавата при чушките и лозовите сарми.

Сипете вода и завийте тавата с фолио. Сложете във фурната на 180 градуса и печете около 60 минути. Накрая свалете фолиото и допечете за още 15 минути или до готовност.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар