Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелеви сарми с гъби и ориз

Зелеви сарми с гъби и ориз

Зелеви сарми с гъби и ориз4 / 4
24/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Зелеви сарми всички сме яли и обичаме, но тези сармички, с този ароматен сос - направо ни легнаха на сърцето"

Необходими Продукти

  • зеле - 1/2 бр. прясно
  • олио - 3 с.л.
  • праз - 1 стрък
  • ориз - 1 к.ч.
  • гъби - 150 г консерва
  • риган
  • босилек
  • черен пипер
  • сол
  • захар - 1 щипка
  • домати - 1 ч.ч. консерва
  • магданоз
  • кимион
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • мас - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се почиства от кочана, разделят се листата и се попарват в гореща вода със сол и оцет, да омекнат за 5 минути. Отцеждат се добре и жилите се отстраняват .

В дълбок тиган се загрява олио и запържваме нарязан ситно половин праз с щипка сол, да омекне, добавя се нарязани гъби и запържваме за кратко, добавя се оризът, сол, кимион, черен пипер, риган, червен пипер. Разбърква се добре, сипваме малко вода и оставяме на тих огън да кипне, после се сваля .

Взема се лист прясно зеле, поставя се в долния край лъжичка плънка и навиваме на сарма.

На дъното на чугунена тенджерка или друга се нарязва прясно зеле, върху него се поставя навитите сарми, отгоре се поръсва с щипка червен пипер и малки парченца свинска мас, налива се една чаша вода с малко сол.

Варим на тих огън под капак до готовност на сармите.

Приготвя се сосът. В тигана се загрява олио с нарязан ситно останалия праз, добавя се нарязаните домати, сол, захар, риган, босилек. Разбърква се, докато сгъсти.

Сервираме сармите с доматения сос и пресен магданоз.

Вкусно и постно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: