Начин на приготвяне
Измиваме ориза, заливаме с вода (2 ч.ч.), прибавяме щипка сол и ванилия (1 пакетче). Когато оризът поеме течността, подслаждаме със захар (3-4 с.л.) и наливаме прясно мляко (2 ч.ч.).
Варим ориза, докато омекне (при необходимост може да долеем още течност).
Дръпваме от котлона и прибавяме ситно настъргана кора от лимон (внимаваме при настъргване да използваме само жълтата част. Прибавяме и сок от лимон и сок от една мандарина. Слагаме към сместа и жълтък от прясно яйце (1 бр.)
Разбъркваме добре. Прибавяме и разбития на твърда пяна с щипка сол белтък.
Купичките, в които ще печем десерта, намазваме отвътре с меко краве масло. Сипваме до половината от ориза.
Отгоре подреждаме парченца белени мандарини и отново сипваме ориз. Отгоре поръсваме с галета.
Слагаме парченца краве масло и печем ориза във фурна на 180-200 градуса фурна до златисто.