Начин на приготвяне
В леко затоплено прясно мляко (1 ч.ч.) разтваряме суха мая (1 ч.л.), захар кристална (3 с.л.), щипка сол, разтопено краве масло (60 г), разбити пресни яйца (2 бр.) и ванилия (1 бр пакетче).
Разбъркваме и постепенно прибавяме брашно (бяло тип 450-500 ), да получим меко еластично тесто. Оставяме тестото завито на топло да втаса.
От готовото тесто правим еднакви топчета. Всяко разтегляме като фитил между дланите и събираме крайчетата да оформим гевречета.
Подреждаме в тава върху намазана с мазнина хартия за печене на разстояние.
Готовите гевречета оставяме да втасат и намазваме с разбито прясно яйце (1 бр ).
Поръсваме с кристална захар и печем в предварително нагрята на 180 градуса фурна до златисто.