Начин на приготвяне
Маята се разтваря във водата и се прибавя захарта. В голяма купа се разбиват яйцата и се добавят брашното, млякото и мазнината.
Слага се и разтвора с маята и се омесва тесто. То се оставя на стайна температура за 40-50 минути.
След което се размесва още веднъж и се разделя на топки. Всяка топка се разтегля, така че да се получи нещо като тънко руло.
То се усуква, а краищата му се слепват, за да се получи геврек. Готовите гевреци се оставят настрана за няколко минути.
През това време се приготвя сиропа от завряла вода и захар. Той се държи на котлона, докато захарта се стопи напълно. После се маха и се оставя да изстине.
С охладения сироп се поливат всички гевречета, след което се поръсват със сусам. Те се нареждат в намаслена тава и се пекат 20-25 минути в умерена фурна.