Постна пита

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
371
2k
955
1k
7
27/11/2018
"Посрещнете празника, както повелява традицията - с вкусна постна пита и най-близките хора около себе си "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо34 201
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За питата
  • брашно - 3 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • За украсата
  • брашно - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - малко
* мерки и количества
Содена Питка

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два пъти. В купа се погасява содата за хляб с оцета. След което в брашното се прави кладенче и в него се изсипва погасената сода за хляб. Добавят се и останалите изброени продукти. След което се замества меко тесто.

Готовото тесто се оставя настрани на топло да си почине за 10 - 20 минути. След като тестото си е починало, се оформя с намаслени ръце на питка.

За украсата на питата се прави тесто от брашно, сол и вода. Замесеното тесто от тези продукти остава бяло след печенето. От това тесто се правят украса по избор.

Питата се помазва само с олио, като украсата от бялото тесто не се помазва.

Отстрани се набожда с вилица, за да не се спука.

Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30- 40 минути.

Готовността на содената пита се проверява с клечка за зъби.

Бамбукова квадратна купа с дръжки 24x24x12 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова квадратна купа с дръжки 24x24x12 см
26.00 лв.
21.99 лв.
Виж ››

Бамбуковата купа ще бъде царицата на масата, особено ако я напълните със сладки, плодове или друго по желание. С удобни дръжки, квадратна форма и класически дизайн.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар