Начин на приготвяне
Брашното се пресява два пъти. В средата му правим кладенче в него натрошвам живата мая и я заливам с хладката вода или прясно мляко. Прибавям захарта и солта. Разбърква се. Добавят се и останалите изброени продукти без лютеницата.
Замесва се меко тесто. След като тестото е готово се остава завито и на топло да втаса за около 20 - 30 минути. След което тестото се разделя на три части. Едната топка тесто трябва да е малко по-голяма от останалите две. От по голямата топка тесто се прави лицето на Дядо Коледа. От другите две топки се правят шапката и брадата, като се оставя малко тесто за брадата и носа на Дядо Коледа.
Получената пита се оставя да втаса за около 30-тина минути. След което се поставят двете зърна черен пипер за очи. Шапката на Дядо Коледа се помазва с лютеница. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 - 40 минути. Питата се проверява дали е готова с клечка за зъби. След като питата е готова, се вади от фурната поръсва се с малко вода и се завива за 5 - 10 минути.