Начин на приготвяне
Приготвяне на еклерите: В тенджерка смесете маслото, млякото, захарта и водата. Добавете солта, захарта и оставете да заври. След като вече е завряло, изсипете наведнъж пресятото брашно.
Бъркайте енергично, докато започне да се отлепя тестото от стените на тенджерата.
Оставете леко да се охлади и добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре. Изсипете сместа в пош и застелете тава с хартия за печене.
Шприцовайте малки еклери и печете на 180 градуса за 25 минути. Не отваряйте фурната по време на печене. След като вече са готови изключете фурната и леко открехнете вратата.
Така оставете за около 10 минути. След това извадете еклерите от фурната. Оставете напълно да изстинат и ги напълнете с крем. Пригответе крема според указанието. Към него добавете разбитата сметана и напълнете еклерите.
Приготвяне на блатовете: Разбийте яйцата със захарта. Добавете брашното с бакпулвера, разбъркайте добре. Разделете сместа на две части. Изпечете два блата във форма 26 см. Оставете да се охладят.
Пригответе крема според указанието на опаковката. Добавете разбитата сметана и разтопения и леко охладен шоколад. Накрая прибавете желатина (приготвен според указанието).
Сглобяване на тортата: В ринг поставете един блат. Сиропирайте със захарен сироп и сипете от крема. Подредете част от еклерите и ги залейте с останалия крем. Поставете втория блат и леко го сиропирайте.
Оставете тортата в хладилника за една нощ. Освободете я от ринга и леко я намажете с разбита сметана. В касерола загрейте сметана и към нея прибавете шоколада. Хубаво разбъркайте, за да се разтопи.
Оставете леко да се охлади и залейте шоколадовата торта. Украсете я с шоколадови пурички и розички от сметана. Върнете обратно в хладилника.
Шоколадовата торта с еклери е готова.
Коментари