Пита за Нова година

29/11/2016
"Традицията повелява трапезата за Нова година да е богата, за да е богата и цялата следваща година "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо11 456
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята със 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Пресява се брашното в купа, сипва се бухналата мая, добавя се останалото прясно мляко, олиото, захарта, солта и яйцата, като се отделя един жълтък за намазване. С вилица се загребва от брашното, докато стане топка тесто.

Меси се 5 минути и се покрива с фолио, за да втаса за 40 минути. Готовото тесто се разделя на две топчета. Първото се разточва на кръгла кора с размера на тавата в която ще печем и се поставя върху хартия за печене. Второто се оформя на 8 еднакви топчета, които се нареждат по периферията на основата.

С нож се срязва средата на основата на 8 триъгълни парчета, всяко връхче се обръща върху топчето тесто, а в средата поставяме чашка, за да се оформи отворът. След 15 минути се намазва с разбит жълтък с 2 с.л. прясно мляко и поръсваме със сусам и маково семе.

Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути до хубав загар. Изважда се, намазваме с масло и поднасяме .

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар