Начин на приготвяне
В купа смесете маята със захарта и топлото мляко. Оставете за 30 минути да се активира. Пресейте брашното със солта.
Добавете леко разбитите яйца, сметана и олио. Прибавете маята и замесете меко тесто. Оставете да втаса за 1 час. Отделете една малка топка от тестото.
Другото разделете на 4 части. Всяка разточете и поставете една върху друга, като намазвате с масло по между тях (без последната). Нарежете на 8 части, като средата остава ненарязана. На всяка направете разрез по средата.
Вземете двата широки края и ги подпъхнете отдолу. Така направете и останалите части.
Преместете погачата в намаслена тенджера. Поставете в средата малкото топче. Оставете да втаса.
Намажете я с яйце, разбито с малко олио. Поръсете я със семена и печете на 180 градуса около 40 минути.
Извадете и покрийте с чиста кърпа.
Погачата в тенджера със семена е много сполучлива.