Начин на приготвяне
Разтопява се свинската мас и сипваме в купа, добавя се захарта, разбърква се да се разтопи. Прибавя се киселото мляко с разбита в него амонячна сода, ванилия и се замесва на средно меко тесто.
Покрива се отгоре с фолио и оставяме за 15 минути в хладилник.Тестото се разделя на 2 части, всяка се разточва на кръгла кора и с ринг или чаша се изрязва кръгчета.
В средата на всяко кръгче поставяме плод черешка от сладкото и се прегъва на две през средата, като се притиска с длан, накрая с дръжката на вилицата потопена в брашно се притискат краищата, за да се оформи ръбче.
Нареждат се в тава върху хартия за печене, печем в загрята фурна 180 градуса за 15 минути. Още горещи се поръсват с пудра захар.
Колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават, може да ги приготвите сега и да съхраните в кутия на хладно място до празниците. Плънката може да промените, може да е от смлени орехи, канела, смесени с 1 с. л. мед или сухи плодове.
Коментари