Медена коледна къщичка

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Медена коледна къщичка9 / 10
11/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
"Повдигнете празничното настроение вкъщи с тази великолепна коледна къщичка, която може да приготвите и сами. А след това дори може да я изядете"

Необходими Продукти

  • мед - 1 к.ч.
  • олио - 1 к.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • сода за хляб - 1 щипка
  • канела - 1 с.л.
  • брашно - около 4 ч.ч.
  • бонбони - 2 счукани на малки парчета лукче
  • пурички
  • За слепването
  • белтъци - 2 бр.
  • сол - щипка
  • пудра захар - 200 грама
  • пудра захар - за поръсване на къщичката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се счупват в дълбока купа. Към тях се добавят захарта и олиото. Разбърква се хубаво. Постепенно се добавят и останалите продукти. Накрая се добавя брашното. Замесва се меко тесто. Тестото се получава леко лепкаво.

За да се направи коледната къщичка, е необходимо да се направите предварително шаблони. Те са с размери:

- за предната и задната страна на къщата - 15 см на 15 см;

- за двете странични стени на къщата - 20 см на 15 см;

- за двете части на покрива -22 см на 13 см.

Шаблоните е хубаво да се направят от картон, за да е по-лесно да се работи с тях. След като шаблоните са готови, меденото тесто се разточва на тънка кора с дебелина около 5 мм. Като предварително сте набрашнили плота, на който ще разточвате.

Разточеното медено тесто също се поръсва с брашно, за да не залепнат шаблоните за тестото. С помощта на остър нож се изрязват частите на медената къща. Изрязват се прозорците на страните и врата. По желание може да сложите на изрязаните места за прозорци натрошено лукче, което се разтапя при печеното.

Ако ви остане от меденото тесто, след като сте направили всички части за къщата, може да изрежете подходящи коледни фигурки. Тях може да наредите около къщата. Аз направих елха от меденки под формата на снежинки, еленчета и снежен човек. Готовите части се прехвърлят в тава, която е предварително застлана с хартия за печене.

Честите се пекат в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 5 - 6 минути на тава. След като са готови частите на медена къща, се оставят хубаво да изстинат за около 3 часа. След това се приготвя сместа за слепването на отделните части на къщата.

Тя се приготвя, като белтъците се разбиват с щипка сол. След като са разбити хубаво, се добавя постепенно пресятата пудра захар. Получената смес се слага в пош и се слепват частите.

Първо се слепват страните на къщата. Отвътре може да подпрете стените с чаши, за да ви е по-лесно. Оставя се да стегне за около 2 часа. След което слепвате и покрива на къщата.

Хубаво е и него да го подпрете с нещо. Остава се отново да изсъхне хубаво, след което се поръсва с пудра захар. Отстрани се редят останалите фигури. Отстрани сложих начупените на две пурички за дърва .Отгоре поръсих с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: