Лесна домашна шоколадова торта

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Дарт Вейдър
366
15
7843
31/01/2018
"Време е за едно истинско домашно шоколадово изкушение с много крем малко кафе и ром"
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо141 415
  • Преглеждания за месеца1525
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана12 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 180 г
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • какао - 60 г
  • сода - 1 и 1/4 ч.л. бикарбонат
  • бакпулвер - 1 и 1/4 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 броя, на стайна температура
  • айран - 140 мл гъст
  • олио - 75 мл
  • кафе - 140 мл горещо еспресо или шварц
  • ром - за напръскване блатовете по желание
  • за крема
  • сметана - 350 - 400 мл сладкарска течна
  • шоколад - 350 г черен
  • яйца - 3 жълтъка и 3 белтъка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Пресейте в голяма купа брашното и го разбъркайте с двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте яйцата, олиото и айрана и ги разбъркайте добре към сухата смес. Накрая долейте горещото кафе и бъркайте, докато всичко стане хомогенно.

Сместа за блата трябва да е по-течна от обикновено, което прави постфактум блатовете на тортата сочни и меки. Изсипете я в 20 см тава с високи стени, намазнена и поръсена с какао.

Сложете да се пече за около 45 минути и накрая проверете готовността с клечка. Ако нямате висока тава, изпечете сместа на 3 пъти, защото се надува и блатът става доста висок. Охладете готовия блат и го разрежете на 3 еднакви части.

За крема загрейте на водна баня сметаната и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте, докато се хомогенизира. Свалете от котлона и охладете за няколко минути сместа, като я бъркате. Разбийте жълтъците също на водна баня, но съдът им не трябва да опира във водата, за да не се сготвят.

След това при непрекъснато бъркане ги добавете към шоколадовата смес. Сложете я в хладилник, докато се стегне, за около 1 час. Последната стъпка е внимателно да объркате с предварително разбитите на сняг белтъци, добавяйки ги на порции. Отново приберете крема за 40-50 минути в хладилник.

С така приготвения крем слепете блатовете, като по желание може да напръскате всеки блат с малко ром. Отгоре намажете обилно цялата шоколадова торта с крема, шприцовайте розички по желание и украсете с ягоди или др. плодове.

Оставете шоколадовата торта да престои поне 2 часа преди да поднесете.

Рейтинг

5 28
4 6
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Петя Иванова
Петя Иванова
17.01.2020 16:34
Тортата е великолепна. Правя я от няколко години, но времето не е 90 минути, а доста повече.
0
0
Станислава Вълкова
Изглежда вкусна.
1
0
Stefka Ivanova
Stefka Ivanova
27.07.2016 23:37
Харесвам всичко от това
2
0