Начин на приготвяне
Месото и сланината се омесват с месомелачка, като се редуват. Вече смляното месо се обърква.
Прибавят се счуканият чесън и подправките, след което се омесва много добре до хомогенна смес. Каймата се прехвърля съд като се притиска, за да излезе въздухът. Съдът се похлупва с капак или се загъва със стреч фолио.
Поставя се в хладилника за една нощ, за да може месото да поеме ароматите от подправките.
На месомелачката се маха решетката и ножовете и на тяхно място се поставя фуния. На нея се нанизват внимателно, за да не се скъсат чревцата.
Най-външният край се завързва. Каймата се премесва. Чревцата се пълнят бавно, като е хубаво месото в тях да е сбито, за да не остава въздух.
През определено време, в зависимост от дължината на суджуците, червата се превиват (там където ще е краят на един брой суджук).
Напълнените суджуци се закачат да съхнат и след 24 часа се надупчват с игла, там където е останал въздух, се превиват. Окачват се да се сушат на проветриво място.
На всеки 2 дни се разточват с точилка или бутилка, за да придобият сплескана форма. Все още неизсъхнали могат да се пекат на скара.
Домашният суджук е готов.
Коментари