Начин на приготвяне
Лукът се обелва и нарязва на ситно. Чушката се измива, почиства от семките и също се нарязва на ситно. Същата процедура е и при моркова.
Подготвените зеленчуци се поставят в тенджера с вода. Чорбата се слага на котлона да се вари. Добавят се 2-3 супени лъжици олио и сол на вкус.
Докато заври водата се почистват гъбите и се нарязват на средно големи парчета. Хубаво е да се използват няколко вида гъби. Така чорбата става по-ароматна. Аз използвах обикновена печурка, кафява печурка и кладница.
След като леко помекнат зеленчуците се прибавят гъбите. Като се посварят се прибавя измития ориз. След като и той е почти готов се прибавят смлените домати.
В зимния сезон, при липса на пресни се използват домати от консерва. Малко преди готовност чорбата се подправя с мащерка и накрая с черен пипер.