Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Лещена яхния с червено вино

Лещена яхния с червено вино

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924101491
Лещена яхния с червено вино
Снимка: Анелия Цонева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Червено вино в лещата? Няма да повярвате колко е вкусно, докато не го опитате сами"

Необходими Продукти

  • леща - 250 г
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • картофи - 1 бр.
  • чесън - 2 - 3скилидки.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червено вино - 250 мл.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 1/2 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете лещата за 30 минути, изплакнете и в нова подсолена вода и сварете до полуготовност. Почистете и нарежете чушката и лука на кубчета, а моркова и картофа настържете на едро ренде.

В подходяща тенджерка загрейте олиото и запържете първо лука, после добавете чушката и накрая моркова. Пържете 1-2 минути и след това задушете на слаб огън под капак за 5 минути.

Когато зеленчуците омекнат, добавете отцедената леща и задушете за още 5 минути. При непрекъснато бъркане добавете червения пипер, като внимавате да не загори, защото ще горчи.

Угасете с две супени лъжици доматено пюре, като не спирате да бъркате и след това на тънка струйка добавяте и виното. Допълнете тенджерата с топла вода и прибавете настъргания картоф и двете счукани скилидки чесън.

Оставете да къкри полупокрита на слаб огън, докато не изври 1/3 от соса. Когато ястието е готово, подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервира се гореща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: