Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни зелеви сарми и сухи червени чушки с боб за Бъдни вечер

Постни зелеви сарми и сухи червени чушки с боб за Бъдни вечер

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Постни зелеви сарми и сухи червени чушки с боб за Бъдни вечер3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Най-обичаните ястия за трапезата на Бъдни вечер - една вкусна традиция, която да съхраните и за бъдните поколения"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 бр. кисела зелка
  • ориз - 2 1/2 ч.ч. дългозърнест
  • праз - около 3 стръка наситнен
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - щ.
  • стафиди - 2 - 3 шепи
  • риган - 2 - 3 щ.
  • олио - 3 с.л. само за плънката
  • вода
  • чушки - 15 бр. сухи червени
  • боб - около 400 г сварен и накълцан на парченца
  • моркови - 2 бр
  • праз - 2 стръка наситнен
  • лук - средно голяма 1 глава наситнена
  • целина - 2 парчета наситени
  • джоджен - 3 щ.
  • чубрица - 2 щ.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л. само за плънката
  • олио - за готвене
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отстраняват се листата на киселото зеле. Измиват се под студена вода. Отстранява се средната твърда част и да останат само меката част от листата.

Плънката се приготвя сурова. В купа се смесва измития ориз, наситнен праз, щипка сол, черен пипер и стафидите. Разбърква се и се добавят около 3 с.л. олио и малко хладка вода.

Взима се листото, само меката му част, и се завиват сарми, но да не са много стегнати, защото при вареното им оризът ще набъбне. Нареждат се в тенджера.

Между тях се редят сухите червени чушки, като предварително са задушени в гореща вода за да омекнат.

В купа се наситнява празът, целината, морковите, прибавят се подправките и свареният боб. Разбърква се и с тази смес се пълнят чушките. Нареждат се между сармите в тенджера. Залива се с олио и вода до сармите и чушките. Похлупват се с чиния.

Вари се за около 3 мин в тенджера под налягане. Оставят се за изстинат. Прехвърлят в глинен гювеч. Добавя се олио и малко топла вода. Пече се на 200 градуса за около 15 мин.

Постните зелеви сарми и сухи червени чушки с боб за Бъдни вечер са готови.

Източник: Мама

Забележка: моите сарми и сухи червени чушки с боб ги приготвям основно с праз. Никога предварително не задушавам/запържвам плънката, поставям я сурова в листата, освен сварения предварително боб за сухите чушки.

За по-голямо удобство ползвам готов сварен боб в стъклени буркани от 550 г/сухо тегло на боба - 400 г. Празът го минавам през блендер на принципа на старт-стоп бутона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: