Английски коледен кейк

26/12/2016
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф88771055551
"Защото всеки празник заслужава да бъде завършен с парче вкусен кейк с плодове "
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции18
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 428
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 140- 150 градуса;Тортена форма с подвижно дъно с диаметър около 24 см.

Подготовката за този вид кейк започва два дни по-рано. Брендито и ромът се изсипват в тенджера, ванилията - семена от шушулката, инд. орехче, кардамон, канелата и се поставят на котлон на умерен огън.

Нарязват се сухите плодове на парченца, накълцват се и ядките. Всичко това се изсипва в тенджерата и се оставя да заври за около 10 мин. Охлажда се и се оставя в хладилник за 2 дни.

ТЕСТО:

В купата на миксера за 1 мин се разбива на висока скорост маслото. Прибавя се захарта и се разбива за още 1-2 минути. Добавят се яйцата едно по едно, а после на два пъти и брашното. Разбива се до хомогенност. Накрая се прибавя и плодовия пълнеж от хладилника и на ниска скорост на миксера се разбърква.

Тортената форма с подвижно дъно се намаслява и покрива с хартия за печене. Изсипва се кейковото тесто и се заглажда. Пече се на 140 градуса за около 1 .15 - 25 мин докато стените на кейка се отделят от формата. Охлажда се напълно.

КРЕМ:

Сметаната, захарта, ванилията се поставят в тенджера на умерен котлон. Добавят се жълтъците при непрекъснато разбиване. Загряват се до 80 градуса и сместа трябва да се е сгъстила. Сваля се от огъня и леко се охлажда. Добавя се маслото на кубчета и се разбърква с шпатула до хомогенност. Оставя с в хладилник да се стегне добре.

Отстранява се хартията под изпечения кейк и се поставя на подходящ поднос. Масленият крем се разпределя отгоре, само отгоре и се заглажда. Украся ва се със свежи плодове. Може и през средата на кейка да се завърже червена панделка.

Източник: 24kitchen - Рудолф

Забележка: При мен кремът се стопли, защото не работих бързо и леко се разля по стените на кейка и панделка не успях да завържа. Единствено кардамон липсва, защото не търпя аромата му.подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Veselina
Veselina
08.01.2017 00:04
Видно е че хубав, както на вид така и от към съставки.Много от кулинарите тук са го харесали със сигурност, но е малко по скъпичък затова.
0
0
marcheva14
marcheva14
07.01.2017 21:30
Весе, благодаря, но ако знаеш колко бях впечатлена аз и моите домашни хора, а и приятелките ми...не съм очаквала такъв фантастичен богат вкус, ама наистина богат вкус...Рецептата влезе при моите най-добри рецепти, които съм си записала. За първи път го правих, много е лесен, вярно, много са съставките, спазих ги до последно и бях много доволна от резултата. Жалко, че мина някак вяло тук, не успяха колежките кулинарки да го оценят достатъчно.
0
0
Veselina
Veselina
07.01.2017 16:59
Много съм впечатлена.Прекрасна рецепта, страхотен вид.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв