Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Турски коледни сарми

Турски коледни сарми

СофияСофия
Новак
3814628
Турски коледни сарми
Снимка: София
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Сочни сармички по турски, ето с какво да разнообразите коледната си трапеза"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • кайма - 500 г
  • ориз - 100 г
  • лук - 3 глави
  • копър
  • магданоз
  • джоджен
  • сол
  • черен пипер
  • За сармите
  • масло - 1 с.л.
  • лозови листа - 500 г пресни или консервирани
  • лимонов сок
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се накисва във вода за 30 минути и се отцежда. Нарязваме лука на ситно и го поръсваме със половин с.л. сол, мачка се докато стане прозрачен, залива се със студена вода и се отцежда.

Лукът и останалите подправки се омесват заедно с каймата.

Избират се по-крехки лозови листа, отрязват се и се слагат в два литра вода с лимонов сок за 2-3 минути. Изваждат се и се охлаждат.

Най-големите листа се слагат на дъното на тенджерата, а от останалите се завиват сармите.

Подреждат се в тенджерата и се заливат със 750 мл вода, добавя се масло, сол и лимонов сок на вкус и се оставят да къкрят за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: