Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Новогодишна пита

Новогодишна пита

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Новогодишна пита
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 5
31/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
9
"Посрещнете Новата година сред близки и приятели, с пълна трапеза и топла пита!"

Необходими Продукти

  • мая - 1
  • захар - 1 чаена лъжица
  • сол - 1 супена лъжица
  • яйца - 3 + 1 жълтък за помазването
  • прясно мляко - 300 грама
  • вода - 300 грама хладка
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 50 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд се натрошава маята. Отгоре се залива с хладкото мляко и се добавя захарта. Прясното мляко не трябва да е горещо. Разбърква се хубаво. Оставя се за няколко минути да втаса. Прибавя се солта, водата и яйцата. Всичко се разбърква много добре.

Брашното се пресява и се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса за около 20 - 30 минути.

След като тестото втаса, се разделя на три топки. Като се оставя малко тесто за украсата. Всяка топка се разточва на кръгла кора. След това се прехвърля в кръгла тава, която е помазана с олио и набрашнена.

Същото се повтаря и с другите две топки тесто. Наслагват се една върху друга. След това по средата се слага една чаша и се режат 8 триъгълника, без да се стига до средата. Във всеки триъгълник тесто се прави по една малка дупка. През нея се прекарва долния край на триъгълника, като се прекарва отдолу - нагоре.

След това краищата на всеки триъгълник се подгъват леко навътре. Отгоре се прави украсата. Питата се оставя да втаса за 30- тина минути. След като втаса, новогодишната пита се помазва с жълтък, олио и вода.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. След като питата се опече, се поръсва леко с вода и се завива с чиста кърпа. Питата седи завита за около 10 - 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: