Начин на приготвяне
В дълбок съд се натрошава маята. Отгоре се залива с хладкото мляко и се добавя захарта. Прясното мляко не трябва да е горещо. Разбърква се хубаво. Оставя се за няколко минути да втаса. Прибавя се солта, водата и яйцата. Всичко се разбърква много добре.
Брашното се пресява и се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса за около 20 - 30 минути.
След като тестото втаса, се разделя на три топки. Като се оставя малко тесто за украсата. Всяка топка се разточва на кръгла кора. След това се прехвърля в кръгла тава, която е помазана с олио и набрашнена.
Същото се повтаря и с другите две топки тесто. Наслагват се една върху друга. След това по средата се слага една чаша и се режат 8 триъгълника, без да се стига до средата. Във всеки триъгълник тесто се прави по една малка дупка. През нея се прекарва долния край на триъгълника, като се прекарва отдолу - нагоре.
След това краищата на всеки триъгълник се подгъват леко навътре. Отгоре се прави украсата. Питата се оставя да втаса за 30- тина минути. След като втаса, новогодишната пита се помазва с жълтък, олио и вода.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. След като питата се опече, се поръсва леко с вода и се завива с чиста кърпа. Питата седи завита за около 10 - 15 минути.