Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Питчици-цветенца

Питчици-цветенца

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Питчици-цветенца
Снимка: Dora Grozeva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Вместо голяма плетена пита, пригответе за всеки на трапезата вкусни питки - цвете - доволни ще останат"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 чаша
  • вода - 1 чаша
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1/2 кубче свежа
  • олио - 1/2 чаша
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 3 к.л.
  • брашно - за меко, нелепнещо тесто
  • сирене - за плънката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водна чаша - 200 мл.

В топлата вода се разтваря маята, захарта и няколко лъжички брашно. Оставя се маята да се активира /да шупне/. Прибавя се топлото мляко, 1 яйце плюс 1 белтък /жълтъкът за намазване/, олиото и брашно със солта.

Замесва се меко, нелепнещо тесто. Оставя се за втаса /да удвои обема си/.

Втасалото тесто се разделя на равни части /моите са по 50 г/и се оформят топчици. Всяка топка се разточва на кръгче с дебелина около 0.5 см. В средата се слага по малко натрошено сиренце, завиват се краищата, за да се затвори вътре сиренето.

Обръщат се от другата страна, отново се разточват на кръгче, режат се на 8, като се започва от краищата и не се стига до центъра. Така се образуват листенцата на цветето. Всяко листенце се обръща леко, така че разрезът да е отгоре, оформя се цветето и се поставя в тава, покрита с хартия за печене.

Пече се в затоплена фурна на 100 градуса, докато се надигне, маже се с разбития жълтък с 1-2 с.л. олио и 1-2 с.л. прясно мляко. Повишава се температурата на 170 градуса и се пече до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
513
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тодорка Спасова
Тодорка Спасова
Страхотни
05.01.2017 16:14
1
Христилияна Димитрова
Христилияна Димитрова
Страхотни са!
02.01.2017 18:07
1