Начин на приготвяне
Водна чаша - 200 мл.
В топлата вода се разтваря маята, захарта и няколко лъжички брашно. Оставя се маята да се активира /да шупне/. Прибавя се топлото мляко, 1 яйце плюс 1 белтък /жълтъкът за намазване/, олиото и брашно със солта.
Замесва се меко, нелепнещо тесто. Оставя се за втаса /да удвои обема си/.
Втасалото тесто се разделя на равни части /моите са по 50 г/и се оформят топчици. Всяка топка се разточва на кръгче с дебелина около 0.5 см. В средата се слага по малко натрошено сиренце, завиват се краищата, за да се затвори вътре сиренето.
Обръщат се от другата страна, отново се разточват на кръгче, режат се на 8, като се започва от краищата и не се стига до центъра. Така се образуват листенцата на цветето. Всяко листенце се обръща леко, така че разрезът да е отгоре, оформя се цветето и се поставя в тава, покрита с хартия за печене.
Пече се в затоплена фурна на 100 градуса, докато се надигне, маже се с разбития жълтък с 1-2 с.л. олио и 1-2 с.л. прясно мляко. Повишава се температурата на 170 градуса и се пече до готовност.
Коментари