Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Гювече с картофи и домати

Гювече с картофи и домати

Гювече с картофи и домати2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Знаете ли по какво се познава зимното гювече? По това, че е поне два пъти по-вкусно от лятното"

Необходими Продукти

  • картофи - 200 г
  • сирене - 100 г
  • печени чушки - 2 бр.
  • кашкавал - 60 - 70 г
  • домати - 2 бр.средни или небелени от консерва
  • червен пипер - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • копър - на вкус
  • олио - 2 - 3 лъжици
  • лук - 2 малки глави червен или стар зимен по 1 глава на порция
  • кисело зеле - нарязано на дребно
  • яйца - по 2 бр. на порция - за разкош
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, нарязан на ситно, и евентуално малко зеле се поставят на дъното на всяко гювече.

След това се слагат по около 100 г картофи в гювече - предварително почти сварени с малко пресен лук, ако има - за двете порции - т.е. около 4-5 средни картофа се обелват и сваряват, почти до готовност в тенжера за около 20-25 мин, преди да се сложат.

Слага се сирене на дребно по около 50-60 гр. във всяко. Ако има печена чушка - по една в гювече и по един домат нарязан на дребно.

Подправки-на вкус -по време на обработката. След печенето на фурна за около 35 минути на 220-250 градуса на долно и горно, се слагат яйцата и след около 5 минути се рендосва кашкавалът.

Пече се още 5 минути. Може и магданозче за украса. Изважда се да отстои няколко минути и се поднася с бяло вино/розе или който каквото обича.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Юстиниян Ясенов
Юстиниян Ясенов
Стана изключително вкусно . Благодаря за рецептата .
07.08.2023 19:28
1
Darina Deneva
Darina Deneva
Получи се много добре, може би трябва още мааалко лук. До края на зимата - само гювечета! :)
05.01.2017 11:52
2