Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко, колкото да ви трае пръста в него (не горещо) отделете около 100 мл в купичка, добавете лъжица захар, маята и 1 л. брашно, разбъркайте и оставете да се активира.
Разбийте яйцата, като единия жълтък отделете за намазване на питката.
Прибавете останалото мляко и олио, пресейте брашното със солта и прибавете млечната смес и шупналата мая. Замесете меко тесто, което оставете да втаса за около 20-30 минути.
Разделяме тестото на 4 еднакви части и една колкото орех. Едната част разделяме на 3 части, от които разточваме 3 обли кори, които мажем с масло без последната, редим ги една върху друга. Режем ги от центъра, но не до края на 8 триъгълника.
От другата част тесто правим осем еднакви гладки топки, редим ги върху широката част на всеки триъгълник, всяко листо обръщаме назад и промушваме отдолу. На снимката е показано по-нагледно.
От другата част оформяме гладка топка за центъра и фитили, които усукваме на еднакво дълги части и поставяме между листата.
От най-малкото топче тесто правим цветната част на празничната пита, като омесваме със сладкарска боя, режем ленти и оплитаме върху централната топка.
Оставяме да втаса на топло, покрита с кърпа, след което мажем питката с разбит жълтък без централните листа на погачата, тях поръсваме с брашно да останат бели при изпичането, поръсвате със сусам по желание.
Печете погачата за водосвет на Йордановден в загрята фурна на 170 градуса.