Начин на приготвяне
Разтваряте маята в топлата вода със захарта и 2-3 с.л. брашно. След като маята се активира, добавяте в купата малко брашно и разбитите предварително яйца, мляко, сол, захар и олио.
С прибавяне на части от брашното омесвате гладко и еластично тесто. Накрая удряте тестото на плота 100 пъти. Покривате тестото и го връщате в купата, да втасва на топло за час.
След това отделяте малко топче от тестото - колкото мандарина. Другото тесто го делите на 4 равни части.
Оформяте топки и ги покривате да не съхнат. Точите всяка топка на около 1/2 см дебелина на кора.
Редите ги в голяма тава с размер 36 см или в тавата от фурната, застлана с хартия. Всяка намазвате с олио или разтопено масло. Получения кръг от корите леко раздърпвате с ръце навсякъде.
Разрязвате на 8 триъгълника, като поставяте чаша в средата и режете до нея. Всеки триъгълник нарязвате на две, двата края усуквате едновременно в две посоки - три пъти.
Оформяте и подгъвате крайната част. Така правите и другите триъгълници за обредния хляб.
В средата правите дупка и поставяте малки навити ленти - 3 броя. Правите и малки топчета, които се вижда от снимката къде слагате.
Покривате оформената празнична питка и я оставяте на топло за 20 минути.
След това намазвате празнична погача за Йордановден с разбития жълтък. Поръсвате със семена и печете на 180 °C за 40 минути.