Начин на приготвяне
Активирате маята в малко топло мляко, захарта и малко брашно, разбивате яйцето с прясното и кисело мляко, в което сте сипали щипка сода и олиото. Пресявате брашното и добавяте млечната смес и шупналата мая.
Замесвате хубаво гладко тесто, което оставяте да втаса на топло, покрито с домакинско фолио. Разделяте тестото за обредния хляб на 4 еднакви части и едно малко топче колкото малка ябълка. От трите части разточете 3 еднакво обли кори, които мажете с масло без третата.
Разрязвате ги на 8 части, всеки триъгълник завивате назад и подреждате в намазана тавичка, моята е с по-малък диаметър и събра 7 части. Редите по края, а от другата част тесто оформете гладка топка, оставете настрана, а от най-малката топка нарежете ленти и оплетете плитки.
Кръстосайте върху топката и я сложете по средата. Оставете да втаса, след което намажете с разбития жълтък питката за Йордановден, една лъжичка мляко и една лъжичка олио.
Поръсете със сусам празничнта пита и печете в загрята фурна на 160-170 °C за около 35-40 минути.
Коментари