Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Ивановден

Питка за Ивановден

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
1367752017912
Питка за Ивановден1 / 3
07/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Специална питка само за именниците - останалите могат да гледат и да се облизват или да си запишат рецептата и да си я приготвят сами"

Необходими Продукти

  • вода - 150 мл хладка
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 3 бр.
  • маргарин - 3 с.л.
  • мая - 30 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 50 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете кладенче в тестото и сипете вътре прясното мляко, водата, солта, захарта, маргарина, натрошената мая, яйцата без единия жълтък, киселото мляко. Разбъркваме хубаво и замесваме тестото.

Оставяме да втаса на топло около 40 минути. Когато е готово, го омесваме отново и го разделяме на 16 еднакви топки. Нареждаме ги в тава, която е поръсена с брашно, покриваме с кърпа и ги оставяме да втасват, докато не удвоят обема си.

Когато са готови, дърпаме всяко топче, за да придобие формата на чиния, след това се намазва с масло и се навива на руло. Нарязваме на охлюви и подреждаме в тавата.

Оставяме да почине за около 20 минути. След това се намазва с разбит с малко олио жълтък.

Печем питка за Ивановден в предварително загрята на 180°C фурна за около 20 минути. Когато е готова, се намазва с масло и се покрива с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: