Начин на приготвяне
Измийте боба и го сложете в тенджера за варене. Покрийте го с вода и сложете тенджерата на котлона. След като боба заври отстранете първата вода. Изплакнете го със студена вода, налейте отново вода, като количеството е два пъти по-вече от боба.
Сложете тенджерата отново на котлона, добавете част от олиото, похлупете и варете на тих огън, докато бобът омекне и се свари. Ако е необходимо, долейте още вода. Гъстотата е по желание. В края на варенето овкусете със сол, сух джоджен и магданоз. Готовия боб отстранете от котлона.
Загрейте останалото олио в тиган, добавете ситно нарязания лук и запържете. Добавете червения пипер, разбъркайте и добавете 2 черпака от сварения боб. Разбъркайте и изсипете сместа в тенджерата.
Върнете тенджерата на котлона и варете още 5-6 минути. Обелете и нарежете суджука на парчета. Направете разрези от едната страна.
Изпържете суджука в тиган от двете страни за кратко. Сервирайте яхнията с парче домашен суджук.
Вкусният боб с домашен суджук е готов.