Начин на приготвяне
Почистете филето, ако има излишна мазнина или ципи. В широк съд покрийте дъното със едра сол и подредете нарязаните на колкото искате дълги рибици. Покрийте ги обилно отново със сол и подредете с останалите бон филенца.
Посипвате отново със сол и оставяте така на студено 48 часа. Да уточня - когато рибиците са по-дебели, то трябва да престоят до 3 дни в едра сол. Когато са вече престояли в солта се вадят и се слагат в студена вода, като на няколко пъти се сменя, така трябва да постоят 5-6 часа.
Изцеждате филетата, в плаке сипвате всички подправки, като наблягате на червения пипер, овалвате всяко филе и притискате хубаво с ръце, за да не остава въздух и да е покрито като се образува филм от подправки.
Промушвате всяко парче и връзвате със здрава връв, окачате всички рибици на сухо и проветриво място най-добре на таванско помещение. След седмица имате едно превъзходно пикантно мезе за вино.