Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пияната калугерка

Пияната калугерка

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Пияната калугерка
Снимка: Veselina
2 / 3
09/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Кръстили са го така, за да покажат, че никой не може да остане равнодушен към този страхотен сладкиш"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ½ ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 1/2 ч.ч.
  • какао - 3 с.л.
  • масло - 80 г
  • коняк - 90 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изкарваме маслото и яйцата на стайна температура. Разбиваме яйцата много добре с миксер. Добавяме захарта и продължаваме дълго да разбиваме до хубав пухкав крем.

Пресяваме 1 ½ ч.ч брашно в отделен съд. Вътре слагаме 1 бр. бакпулвер. Ползвах брашно София Мел Екстра. Постепенно прибавяме брашното и продължаваме да разбиваме. Кашата става много надигната и пухкава от яйцата. Прибавяме най-накрая 1 ч.ч смлени орехи. Преди това сме ги изчистили и смлели с машинка.

Намазваме тава или форма за торта от по-големите с олио и посипваме с брашно. Изсипваме кашата и заглаждаме. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Пече се и се оставя да изстине.

Слагаме вода в тенджера или дълбока касерола. Във водата слагаме захарта, какаото и поставяме на котлона. Разбъркваме от време на време. Трябва захарта да се стопи. След като заври, намаляме котлона и слагаме маслото и коняк и оставяме леко да къкри. Махаме като стане готов сиропът.

Поливаме студен сладкиш с горещ сироп. Поливаме навсякъде да попие сладкишът. Като изстине режем на парчета и сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: