Начин на приготвяне
Стопляме малко половината мляко и добавяме маята и захарта. После прибавяме останалото мляко (вода) и олиото. След това добавяме малко по малко брашното, смесено със солта. Добавяме брашно докато стане меко тесто, което не лепне (около 1 кг).
Оставяме да втаса на топло около 15 мин. Разделяме тестото на 3. Разточваме едната топка на правоъгълник. Намазваме обилно с разтопените заедно масло и мас. По цялата дължина на средата, слагаме топено сирене и поръсваме и със сирене. Навиваме на руло.
Другото топче разточваме по същия начин. По средата на разточеното тесто слагаме фитила с плънката. От двата края режем тънки ленти (около сантиметър, като ресни). Започваме да прехвърляме лентите върху фитила. Първо от едната, после от другата страна. И така до края на фитила.
Намазваме подходяща тава обилно с разтопените масло и мас и слагаме готовото оплетено тесто по края на тавата. Последната топка разточваме на кръг. Режем на триъгълници. Мажем пак с маслото и маста, слагаме плънка от широкия край и навиваме на кроасан. Нареждаме в средата на тавата. Оставяме да втаса доката увеличи обема си. (може във фурната на 50-100 градуса)
Намазваме с добре разбито яйце и малко олио (аз слагам и белтъка на яйцето). Отгоре поръсваме с микс от ситни ядки (слънчоглед, сусам, мак и др.). Печем в умерена фурна (100-150 градуса), първо отдолу.