Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Уникална памук погача

Уникална памук погача

редакция:
D. ManolovaD. Manolova
Новак
1010215
Уникална памук погача
Снимка: D. Manolova
6 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Памук погача, както я правят само майсторите и ... вие"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 240 мл (леко топло)
  • вода - 240 мл (леко топла)
  • олио - 240 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • мая - 1/2 пакетче
  • брашно - 850 г
  • жълтъци - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме топлото мляко с топлата вода, захарта и маята. Като се разтвори маята, слагаме 1-2 ч.ч. брашно (брашното се пресява). Разбъркваме добре и оставяме сместа да почине 10 мин.

Като мине времето, добавяме мазнината и започваме да добавяме брашното, като към него добавим и солта. Замесваме тесто до готовност, оставяме го в дълбок съд, който покриваме с кърпа.

След като поседи на топло и нарасне, го разделяме на 2 топли. Разточваме всяка топка на кора, която режем на триъгълници. Всеки триъгълник се навива под формата на кифличка и се реди в тавата (аз поставям на дъното хартия за печене).

Когато сме готови, оставяме тавата във фурната (загрята на 50 градуса) за малко, за да нарасне. Накрая я вадим и намазваме жълтъка. Погачата се пече в загрята на 170 градуса фурна за 40-45 мин. (зависи от фурната ).

Като се запече отгоре, памук погачата се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори и се доизпича само на долен реотан с вентилатор.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за изпитани домашни питки като нашата питка Цвете или класическата питка Слънце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
517
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какъв е диаметъра на тавата?
23.02.2022 16:58
6
1
Покажи всички подкоментари
Ася Заевска
Ася Заевска
Направих тази питка за прощъпулника на дъщеря ми,като малко промених визията ;) Стана страхотна!
29.08.2017 11:37
19
Зоя Драгомирова
Зоя Драгомирова
Питката става още по вкусна ако се изпече в глинена тепсия(керамика).
16.01.2017 22:30
9
8
1
Покажи всички подкоментари