Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Кисело зеле с ориз в гювеч

Кисело зеле с ориз в гювеч

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Кисело зеле с ориз в гювеч
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
07/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
4-5
"Вкусни импровизации на тема Що е то бурания и за колко време се изяжда"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 средна кисела зелка
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • доматено пюре - 250 - 300 г
  • бульон - 4 - 5 ч.ч.
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз
  • чубрица
  • карамфил - 1 - 2 зрънца
  • сол
  • олио - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето накълцайте и го сложете в гювеча. Полейте го с малко олио, поръсете с малко от всички подправки и разбъркайте.

Загрейте още малко мазнина в съд на котлона и запържете леко ситно накълцания лук. Добавете предварително измития и отцеден ориз и разбъркайте с дървена шпатула, докато и той се запържи.

Овкусете и него в подправките, добавете към зелето и разбъркайте. Доматеното пюре разредете в топъл бульон (пилешки или зеленчуков) и залейте всичко в гювеча с течността.

Похлупете и сложете да се пече за 40 минути на силна фурна, а после още 1 час на малко по-слаба. Накрая махнете капака и запечете до загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
58
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Ястието е разкошно! Благодаря Ви.
Аз добавих и дафинов лист, а гювеча пъхнах в студена фурна по правило.
Наистина е много вкусно и го препоръчвам!
31.10.2020 10:01
Ivo
Ivo
Никога не слагайте студен глинен съд в гореща фурна.
Глиненият гювеч може да се замести с йенско стъкло.
Не го слагайте студено в гореща фурна.
18.11.2016 23:58
5