Начин на приготвяне
Маята се оставя да се активизира с малко топло мляко, супена лъжица захар и малко брашно.
В тавичка слагаме пресятото брашно, яйцата, захарта, млякото, меда, рома и кората от лимон. Прибавяме и шупналата мая. Започваме да омесваме тестото, трябва да е меко и пухкаво.
След като сме оформили хубава топка тесто, топваме ръцете си в разтопеното масло и продължаваме да месим, докато тестото го поеме. Така процедираме с цялото тесто. Оставяме го на топло да се надигне.
От тази рецепта тестото винаги става чудесно, на конци, но причината да не се вижда това на снимката, е, че ние решихме да направим повече, но по-малки на големина козунаци. От един килограм брашно извадихме 6 малки козунака, като по този начин няма как да се получат големи конци в тестото.
Тази година експериментирахме повече от друг път, защото някакси взеха да ми доскучават всички варианти на добре познатите ни козунаци. И аз обичам да си хапвам от тях по Великден, но винаги ми се иска да опитвам нови и нови варианти.
Ето защо този път ги приготвих с две нови плънки и мога да кажа, че догодина пак ще ги правя така. Точно така, получи се тооолкова добре!
Първата плънка беше от крем за понички. Сложих и малко сок от портокал в млякото, за да засиля аромата на крема, и се получи толкова вкусно, че нямам думи.
Нямах време да го снимам, защото той си отиде така бързо...от този свят:) Следващия път смятам да залея козунака отгоре с шоколaд!
Друга част от козунаците направих с една моя много любима плънка, направена от около 100 г нарязани на ситно фурми, 125 г млени бадеми, 3-4 с.л. какао, 1/2 ч.ч. пудра захар и малко вода.
Получава се много вкусна паста, с която пълня козунаците.