Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Капуска - кулинарно вълшебство със зеле

Капуска - кулинарно вълшебство със зеле

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Капуска - кулинарно вълшебство със зеле
Снимка: Сия Рибагина
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Капуска - в превод - страхотна вкусотия, която ще ви накара да отопите старателно цялата чиния"

Необходими Продукти

  • зеле - ½ зелка (прясно)
  • кайма - 300 г телешка или агнешка
  • лук - 1 глава голяма
  • масло - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • чушки - 1 бр. червена, може и суха
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • кимион - 1 щипка
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л
  • чили
  • вода - 350 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиства се, измива се и се нарязва се зелето. Трябва да е на средно големи парчета. Лукът се реже на ситни кубчета, а чушката - на по-едри парчета. Слага се по-широка тенджерка на котлона.

Котлонът се загрява на максимална степен. В тенджерката се поставя маслото с олиото, оставя се да се стопи. Щом се загрее, се слага каймата и с шпатула се намачква, да се раздели на парчетата.

Подправя се с черен пипер и кимион. Запържва се, докато промени цвета си, добавя се лукът и се пържи 5 мин. Разбърква се, подправя се с щипка сол и червен пипер на вкус.

В купа се слага лъжица доматено пюре с малко топла вода (50 мл) и се разбърква. Прибавя се пюрето в тенджерата, след това се добавя зелето и чушката.

Налива се водата, поставя се капакът и котлонът се намалява на средна степен. Остава покрито за 20 мин. да се задуши, като през няколко минути се отваря и разбърква.

След тези 20 мин. капакът се маха, ако има още вода, се готви още няколко минути, докато течността почти намалее. Ястието е готово, като на дъното почти не остане течност. Накрая при сервиране по желание се поръсва с лют пипер люспи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Страхотна вкусотия! Много благодаря на Сия за рецептата :) Облизахме си и пръстите чак!
18.12.2017 20:19
1
1
Покажи всички подкоментари