Начин на приготвяне
Нарежете месото и сланината на парчета и смелете го на кайма. Вие си преценете на колко на едро да го смелите. Добавете подправките кимион, черен пипер и сол. Омесвате хубаво и оставете да престои 3 дни на хладно.
Температурата трябва да е под 0 градуса и каймата се разбърква всеки ден. Така каймата зрее. Всеки ден се размесва. След това пълните с машинка за мелене на месо през фуния в свински черва, които предварително сте измили хубаво.
Напълненото черво се връзва с конец през 30-40 см, така че да могат отделните парчета да се разделят. С един конец се завързва двата края на луканката, като се оставя конецът да е по-дълъг, за да могат да висят.
Така завързаните парчета се окачват на проветриво място за две седмици, след което се натискат /валират/ с дебела точилка или стъклена бутилка през 5-6 дни поне 3 пъти, за да добият сплесната форма във вид на подкова.
Готови са за консумация, след като са престояли поне месец и са добили твърдост на пипане.
Не е необходимо да им се прави някаква допълнителна обработка, могат да си стоят закачени, докато приключи консумацията им.
Консумират се директно или след като се запече на скара. Излизат 25-30 бр. конска луканка.