Начин на приготвяне
Сварявате силно еспресо. Добавяте захарта и марсала, разбърквате и оставяте на страна. Ако не можете да намерите десертното вино за готвене Марсала, може да ползвате друго сладко вино или ликьор, но по оригиналната рецепта за тирамису се приготвя с Марсала.
Пригответе крема. Разбивате жълтъците, заедно със захарта, докато сместа побелее, като най-добре е да направите това с миксер.Изсипвате разбитите със захарта жълтъци в купа, добавяте 1 к.ч. марсала и слагате купата в тенджера с вода и разбърквате на водна баня. Бъркате на водна баня за около 10-тина минути, докато сместа се посгъсти.
Слагате купата със сместа в друга купа със студена вода, и разбърквате, докато сместа изстине напълно. Много е важно сместа с жълтъците да е напълно изстинала, тъй като в противен случай, добавяйки сметаната и сиренето маскарпоне ще се отпуснат и сместа ще стане твърде рядка.
Към изстиналата смес при непрекъснато бъркане добавяте леко разбитото маскарпоне и разбитата на твърд сняг готварска сметана, докато се получи гъст гладък крем.
Изберете правоъгълна или квадратна тава. Топвате всяка от бишкотите в сместа с кафе за няколко секунди (не повече, защото ще се напоят много и ще се разпаднат) и ги нареждате на дъното на тавата.
Когато дъното на тавата се покрие с бишкоти разпределяте 1/2 от крема. Върху крема нареждате втори ред напоени бишкоти, а върху тях останалата част от крема, след което оставяте сладкиша в хладилника за 4 - 5 часа.
Преди сервиране поръсвате Тирамисуто обилно с какао.
Коментари