Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем Супи»Супа от Леща»Чорба от червена леща по оригинална турска рецепта

Чорба от червена леща по оригинална турска рецепта

МерсинМерсин
Новак
18285197
Чорба от червена леща по оригинална турска рецепта2 / 6
18/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Взимаме назаем тази рецепта от Турската кухня, защото толкова ароматна и вкусна леща досега не бяхме опитвали! Сега е ваш ред"

Необходими Продукти

  • червена леща - 250 г
  • моркови - 3 бр.
  • картофи - 2 бр.
  • лук - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • олио - или зехтин
  • масло - 100 г
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се измива добре и се оставя да се отцеди. Лукът се обелва и се нарязва на няколко средно големи парчета.

По същия начин морковите и картофите се обелват и се нарязват на кубчета. В тенджера се сипва малко олио или зехтин (според вашите желания) и се добавят зеленчуците.

Задушават се на котлона за около 10 минути. Накрая се добавя червената леща. Заливат се с гореща вода и се оставят да врят до омекване. Необходимото време тук е приблизително 25 минути.

В отделен тиган се разтопява половината от маслото и се добавя и доматеното пюре. Изчаква се да заври, след което се дърпа от котлона и се добавят подправките - солта, черния пипер, джоджена и червения пипер. Получава се гъста кашеста смес.

Добре сварената супа се пасира с пасатор. Към получената супа се добавя доматената смес и се разбърква с дървена лъжица, докато се смесят. Ако е необходимо, се добавя допълнително вода към пасираната супа. Идеята е да се получи подходяща на гъстота крем супа.

Готовата супа се пробва на вкус и ако е необходимо се подправя допълнително със сол и черен пипер.

Точно преди сервирането, в малко тиганче се разтопява и останалото масло, добавя се червения пипер и лютия червен пипер. С лъжичка се нанася върху супата от леща. Декорира се и с парче лимон.

Чорбата от червена леща по оригинална турска рецепта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
За мен това е най-добрата рецепта за супа от червена леща. Правим я поне веднъж в месеца. Благодаря за рецептата
28.03.2023 07:55
1
Анонимен
Анонимен
Чок гюзел чорба!!!
Благодаря на комшиите за чудната им национална кухня от която се учим и наслаждаваме!
06.12.2022 14:52
JCvetkov
JCvetkov
Вчера се върнах от Одрин, там ядохме такава.
Днес викам на жената да намерим рецептата, е стана същата като в Турция! Благодаря за хубавата рецепта! ?
13.11.2022 20:35
4
1
Потребител#266993
Потребител#266993
Вкусно дори без допълнителното масло с лютия червен пипер! Благодаря!
14.12.2021 20:14
1
Потребител#305882
Потребител#305882
Страхотна супа! Сервирана с маслото и лютия пипер я прави още по-вкусна!
04.10.2021 04:37
2
Ani.d
Ani.d
Получи се , страхотна !
24.02.2020 01:07
2