Голяма гръцка баклава

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
34
17k
10/03/2018
"Рецептата за тази баклава е предоставена от РосиТрифонова, която е защитила дисертация на тема Как да направим вкусна баклава, която се топи в устата."
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо318 677
  • Преглеждания за месеца74
  • Преглеждания за седмицата88
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете половината масло в тавата, в която ще приготвите гръцката баклава. Отгоре сложете пакет кори, предварително нарязани на ленти с дебелина около 1, 5 см.

Разбийте яйцата с брашното, захарта и бакпулвера и залейте в тавата корите. Отгоре поръсете с едро накълцаните орехи. След това разстелете другия пакет кори, направен на ленти и полейте с другото разтопено масло.

Сложете да се пече в предварително загряна фурна за около 200-220 градуса за около 40 минути.

Пригответе в съд на котлона захарния сироп, като разбърквате водата със захарта, ванилията за около 10 минути. Аз обичам да добавям и лимонова кора в него.

С шишче надупчета изпечената баклава нагъсто, което отнема известно време. Залейте изстиналата баклава с горещия сироп.

Оставете гръцкия сладкиш да престои 1 нощ преди да нарежете на парчета

Метална въртяща се точилка с пластмасови дръжки-35%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метална въртяща се точилка с пластмасови дръжки
9.99 лв.
6.50 лв.
Виж ››

Въртяща се точилка с цветни дръжки, с която приготвянето на тестени изделия ще е още по-лесно и забавно.

Рейтинг

5 22
4 10
3 8
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
10.10.2016 13:28
Много ми харесва, защото баклава се прави с много масло, както е тук в рецептата, даже аз слагам спокойно до 300-350 г. Браво ,Роси! Само ми кажи каква роля играе бакпулвера, защото никога не слагам.
5
1
Magi Lipeva
Magi Lipeva
10.10.2016 13:10
Баклавата се залива ,гореща от фурната с горещ сироп ,а не както тука правят студено с горещо, правих турска баклава по тяхна рецепта стана уникално истинска!!!
2
5
Мария
Мария
20.07.2014 21:24
Това е френска баклава, бърза, лесна, вкусна/
8
4
Nikolinka Jivkova
Nikolinka Jivkova
05.08.2016 19:30
Няма френскибаклави, има турска!
10
1