Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Варен ориз със зеленчуци

Варен ориз със зеленчуци

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Варен ориз със зеленчуци1 / 3
10/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6-7
"За някои това е вкусен обяд, а за други - ароматна гарнитура за пържолите. Но на всички им е вкусно!"

Необходими Продукти

  • ориз - 400 - 500 г
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 1 брой голям
  • чушки - 1 брой
  • тиквичка - 1 малка
  • сол
  • черен пипер
  • бульон - зеленчуков
  • олио - за запържване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза и загрейте около 100 мл олио в голяма тенджера. Запържете накълцания лук, а след малко добавете и ситно нарязания чесън, морковите.

След няколко минути добавете нарязаната чушка и тиквички, разбъркайте и изчакайте и те да се запържат. След това сипете ориза, разбъркайте за 1 минута и долейте 1 л горещ зеленчуков бульон (може и вода). Оставете да се задушава, като редовно разбърквате.

Доливайте горещ бульон или вода периодично, като общото количество на течността е около 2 л. Накрая овкусете със сол, черен пипер и по желание малко къри или куркума. Похлупете и оставете да се задушава 20-30 минути преди да поднесете.

Може да напълните чашки или форми с ориза и да ги поднесете обърнати в чиния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Оризът стана перфектен!
05.02.2023 20:36
Пича
Пича
ко стаа
12.08.2014 23:21
1
8