Козунак Искра

20/01/2017
Мария Гулекова
отМария ГулековаПомощник Готвач40914111
"Козунак с име на жена - разбира се, че ще е страхотен, ароматен и много мек "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции2 бр.
Сготви+1 точки
45 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо116 308
  • Преглеждания за месеца311
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена45

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр. без един белтък (той е за намазване отгоре)
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • сол - щипка
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • суха мая - 10 г
  • масло - 100 г (може масло и мас)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме с миксер яйцата, захарта и млякото (топличко) докато се стопи захарта. Накрая добавяме и олиото и солта.

В брашното смесваме маята и добавяме течната смес. Замесваме с кухненски робот (или на ръка, ако нямаме робот).

След като е омесено, тестото го разпъваме на ръка на питка, дебела около 1-1.5 см и намазваме с разтопеното масло.

Сгъваме на плик, пак разпъваме и пак мажем. И така това упражнение се повтаря 4-5 пъти докато свърши мазнината.

Оставяме го да втаса. Втасва много бавно, защото има захар и мазнина ( 2-3 часа). Когато втаса го разделяме на 6 топчета (по 160 г) и оплитаме два козунака.

Оставяме да втасат, намазваме с белтък и поръсваме обилно със захар. Печем в студена фурна и отначало само отдолу на 160-170 градуса.

След 10-15 минути включваме и отгоре, но без да увеличаваме температурата на фурната. Можем да комбинираме шоколад с орехи, стафиди, локум, всичко по желание.подобни рецепти тук

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Марияна борисова
Не е ли доста тази мая,според мен не би трябвало ли да е 7гр
2
0
ани кръстева
ани кръстева
07.04.2018 10:38
Страхотен козунак
4
0
Искра Маринова
Здравейте.Тъй като писах на лично съобщение и не ми беше отговорено,да задам въпроса си и тук. Аз съм въпросната "Искра",на която сте кръстили козунака.Може ли да знам откъде точно имате рецептата? Стана ми любопитно,защото ми я е давала приятелка - невероятна кулинарка.
25
1
Мария Гулекова
Не влизам често затова не съм Ви отговорила, но Ви отговорих на личното съобщение!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв