Начин на приготвяне
Обелваме 1 морков и 1 бр. картоф. Измиваме ги и ги нарязваме на големи парчета. Малка глава лук по същияначин.Почистваме 1 бр. кефал. Нарязваме го на 3-4 парчета. Измиваме го със студена вода.
Слагаме в тенджера 3 л. вода да заври. Слагаме кефала във врящата вода. Проверяваме дали рибата и зеленчуците са се сварили. Зеленчуците ги слагаме за вкус и аромат. След като се свари рибата я изваждаме. Махаме и костите, отделяме само месото в купа. Надробяваме на малки парчета.
Отстраняваме картофа, лука и моркова, те не са ни нужни повече. Бульона го прецеждаме през голяма цедка. От прецедения бульон ни е нужен малко над 2 л. Бульона го изливаме в чиста тенджера. Отделяме на 3 бр. жълтъци.
Правим си топла застройка на котлона в касерола с 3 жълтъка, 400 г кисело мляко и 3 с.л. брашно, които разбиваме много бързо и продължително с телена бъркалка на тих огън. Трябва да стане гъста смес. Отдръпваме я.
Като стане готова я прехвърляме при бульона, който сме сложили на котлона и продължаваме да разбъркваме с тел докато се смесят добре двете смеси. На тих огън оставяме да ври. Слагаме вътре рибата която почистихме и накъсахме.
Подправяме със сол и черен пипер и сух девесил. Оставяме да котлона до готовност да поври. Разбъркваме. Като стане готова супата сипваме в купички. Отгоре поръсваме с черен пипер и още малко сух девесил.