Начин на приготвяне
1. Сложете в кухненския робот нахута, кимиона, чесъна, лимоновия сок, зехтина и крема сиренето. Панирайте ги 1-2 минути до получаване на много гладка смес, като спирате 1-2 пъти, за да оберете страните на съда.
2. Можете да сложите съставките и в купа, за предпочитане с плоско дъно, и да ги разбийте на пюре с ръчен миксер. За да получите не толкова хомогенна смес, намачкайте нахута с ръчна преса за картофи или с вилица и го прибавете към останалите съставки.
3. Подправете хумуса със сол и черен пипер на вкус и го прехвърлете в купа. Покрийте я и я сложете в хладилника.
4. За да приготвите чипса, загрейте грила на висока температура, сложете питките в тавичка и лекичко намажете горната им страна с половината от зехтина. Поръсете ги с половината от сусамовото семе. Печете 1 минута, докато хлябът и семената станат златисти.
5. Обърнете питките, намажете ги с останалия зехтин и ги поръсете с останалото сусамово семе. Върнете ги под горещия грил и ги печете за около 1 минута, докато хлябът и семената станат златистокафяви. С помощта на кухненската ножица бързо нарежете топлите питки напречно на лентички с ширина см. Оставете ги да изстинат, за да станат хрупкави.
6. Поръсете хумуса с щипка черен пипер и кимион , ако желаете, и го сервирайте с чипса и резени лимон.