Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Чипс»Чипс от малки питки с хумус

Чипс от малки питки с хумус

Чипс от малки питки с хумус1 / 2
23/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • ХУМУС
  • нахут - 400 г (от консерва), отцеден и изплакнат
  • кимион - 1/2 ч.л. смлян
  • чесън - 2 скилидки
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • крема сирене - 150 г
  • сол
  • черен пипер
  • ЧИПС ОТ МАЛКИ ПИТКИ
  • питки - 6 малки по около 55 г всяка
  • зехтин - 1 с.л.
  • сусамово семе - 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сложете в кухненския робот нахута, кимиона, чесъна, лимоновия сок, зехтина и крема сиренето. Панирайте ги 1-2 минути до получаване на много гладка смес, като спирате 1-2 пъти, за да оберете страните на съда.

2. Можете да сложите съставките и в купа, за предпочитане с плоско дъно, и да ги разбийте на пюре с ръчен миксер. За да получите не толкова хомогенна смес, намачкайте нахута с ръчна преса за картофи или с вилица и го прибавете към останалите съставки.

3. Подправете хумуса със сол и черен пипер на вкус и го прехвърлете в купа. Покрийте я и я сложете в хладилника.

4. За да приготвите чипса, загрейте грила на висока температура, сложете питките в тавичка и лекичко намажете горната им страна с половината от зехтина. Поръсете ги с половината от сусамовото семе. Печете 1 минута, докато хлябът и семената станат златисти.

5. Обърнете питките, намажете ги с останалия зехтин и ги поръсете с останалото сусамово семе. Върнете ги под горещия грил и ги печете за около 1 минута, докато хлябът и семената станат златистокафяви. С помощта на кухненската ножица бързо нарежете топлите питки напречно на лентички с ширина см. Оставете ги да изстинат, за да станат хрупкави.

6. Поръсете хумуса с щипка черен пипер и кимион , ако желаете, и го сервирайте с чипса и резени лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: