Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Кифли Козуначен бретцел

Кифли Козуначен бретцел

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Кифли Козуначен бретцел
Снимка: marcheva14
1 / 4
06/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
14
"Някои хора са създадени да правят вкусни козуначени бретцели и така да доставят радост на всички"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая - 10 г прясна (суха 1 1/2 ч.л.)
  • прясно мляко - 225 мл ( стайна температура)
  • масло - 40 г разтопено
  • олио - 40 мл
  • захар - 80 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр. суха (0.2 г)
  • ром - 1 с.л.
  • лимонова кора - настъргана кора от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава с 1 ч.л. захар, малко мляко и брашно да стане на кашичка. Оставя се да шупне.

Разбиват се яйцата със захарта и млякото до стопяване на кристалите. Добавят се ароматите.

В 2/3 от брашното се прави кладенче и се изсипва готовата мая. Налива се по-малко от яйчената смес, редувайки с разтопеното масло и размесвайки с брашното. Още докато е мокро тестото се добавят солта и лимоновият сок.

Брашното се добавя, за да се измеси меко и съвсем леко лепящо тесто. Докато се измесва то все повече ще спира да лепи.

Продължава да се измесва, като постепенно се добавя и олиото, всеки път хубаво да се поеме от тестото, преди ново добавяне. Когато се получи гладко и с балончета тесто се оставя в леко намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса.

Във втасалото тесто може да се добавят стафиди или сушени плодове, нарязани на малки парченца.

Размесва се леко и се оформя на фитили, които се оформят на бретцели (пуснала съм рецепта Австрийски претцел и там съм посочила как точно става оформянето на кифличката).

Нареждат се в тава покрита с хартия и се оставят отново да втасат за около 15-20 мин.

Намазват се с жълтък разбъркан с няколко капки прясно мляко и олио. Обилно се поръсват със захар.

Кифличките се пекат на 170-175 градуса за около 20 минути.

Кифлите Козуначен бретцел са готови.

Източник: На гости на едно македонско девойче

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: