Начин на приготвяне
Рецептите за пилешка каша, които съм срещала, са със сварено пилешко месо. В тази, която предлагам, е със запържено.
Когато купите пилето - дали цяло, дали бутчета, копанчета и т. н., задължително трябва да се опърлят така, както е при домашното пиле, защото винаги има тънки косъмчета, а понякога и перушина, която трябва да се отстрани. След това измивам месото обилно с топла вода и подсушавам.
Избирам три парчета, които ще готвя – а може и повече, в зависимост от броя порции, които искате. Ако не обичате пилешка кожа, може да я отстраните преди готвенето. Най-добре е да се сготви месото с кожата, а който не я обича, преди консумация да я отстрани.
В тенджера със загрято олио слагам пилешкото месо да се запържи, като го бъркам, за да не загори. Когато се позачерви, го посолявам със сол и прибавям нарязания на ситно лук. Той трябва да покафенее леко, като бъркам непрекъснато, за да не изгори.
След постигането на този цвят прибавям червения пипер, разбърквам и заливам с вода. Оставям на по-слаб котлон яденето, докато месото се сготви - започне да се къса. Яденето трябва да се опита дали е достатъчно солено и ако има нужда, да му се прибави още сол. Количеството вода, с която се заливат пилешкото и лукът, всеки определя сам.
Вземам част от сока и след като изстине, с него размивам препеченото брашно. Тази кашичка я изливам на струйка при непрекъснато бъркане към яденето и оставям да поври 5-6 минути.
Преди да сваля от котлона, прибавям наронената и стрита чубрица. Преди консумация по желание се поръсва с черен пипер или лют червен пипер.
Винаги готвя с дървена лъжица – за предпочитане е.
През зимата салата от кисело зеле с червен пипер и олио е подходяща за пиле каша.