Запържено пиле каша

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Запържено пиле каша1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"Домашни вкусотии за приятели"

Необходими Продукти

  • пиле - 3 парчета от пилето
  • лук - 1 средна глава
  • олио
  • сол
  • червен пипер
  • чубрица
  • брашно - 2 - 3 с.л., препечено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептите за пилешка каша, които съм срещала, са със сварено пилешко месо. В тази, която предлагам, е със запържено.

Когато купите пилето - дали цяло, дали бутчета, копанчета и т. н., задължително трябва да се опърлят така, както е при домашното пиле, защото винаги има тънки косъмчета, а понякога и перушина, която трябва да се отстрани. След това измивам месото обилно с топла вода и подсушавам.

Избирам три парчета, които ще готвя – а може и повече, в зависимост от броя порции, които искате. Ако не обичате пилешка кожа, може да я отстраните преди готвенето. Най-добре е да се сготви месото с кожата, а който не я обича, преди консумация да я отстрани.

В тенджера със загрято олио слагам пилешкото месо да се запържи, като го бъркам, за да не загори. Когато се позачерви, го посолявам със сол и прибавям нарязания на ситно лук. Той трябва да покафенее леко, като бъркам непрекъснато, за да не изгори.

След постигането на този цвят прибавям червения пипер, разбърквам и заливам с вода. Оставям на по-слаб котлон яденето, докато месото се сготви - започне да се къса. Яденето трябва да се опита дали е достатъчно солено и ако има нужда, да му се прибави още сол. Количеството вода, с която се заливат пилешкото и лукът, всеки определя сам.

Вземам част от сока и след като изстине, с него размивам препеченото брашно. Тази кашичка я изливам на струйка при непрекъснато бъркане към яденето и оставям да поври 5-6 минути.

Преди да сваля от котлона, прибавям наронената и стрита чубрица. Преди консумация по желание се поръсва с черен пипер или лют червен пипер.

Винаги готвя с дървена лъжица – за предпочитане е.

През зимата салата от кисело зеле с червен пипер и олио е подходяща за пиле каша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: