Начин на приготвяне
Попарвате шкембето с вряща вода за 3-4 минути и веднага се остъргва (почиства) с нож откъм вътрешната страна.
След това го изчистете и откъм външната страна, махате и ципата. Измийте го, поставете го в тенджера и го залейте със студена вода.
Варете го, като постоянно доливайте вода. За сваряването на телешко шкембе са необходими около 3 часа. Докато варите шкембето, трябва да е покрито с вода.
Свареното шкембе го изваждате от тенджерата и го накълцвате на парченца, а бульонът го посолете.
В отделен съд загрейте маслото с малко олио, разбъркайте с червения пипер, докато се запържи, но внимавайте да не прегори.
Разредете постепенно запръжката, като доливате на порции прецедения бульон и прясното мляко.
При поднасянето на шкембе чорбата в купички се слага от шкембето и се залива с горещия бульон, счукан чесън и оцет.
Сервирайте най-вкусната Шкембе чорба с люти чушки по желание.
Коментари