Начин на приготвяне
Бобът се накисва от предната вечер, ако е купешки и не сте сигурни дали лесно ще се свари, ако е домашен може да се накисне час преди да се започне с готвенето.
Водата се изсипва като бобът се преплаква и се слага в нова голяма тенджера (ако се накъдри и леко набъбне, значи е хубав). Слага се вода и се поставя на котлона. Като заври, водата се изхвърля и се слага нова вода. Отново завира и се изхвърля водата.
Налива се вода за трети път, като тя ще е постоянната и трябва да бъде на два пръста от края на тенджерата. Докато заври водата се нарязват зеленчуците на ситно (може да сложите и още зеленчуци - праз лук, патладжан и т.н. - колкото повече, толкова по-вкусен става).
Като заври водата се слагат зеленчуците и отново се изчаква да заври. След което се изсипват два пръста на бутилката олио и се оставя да ври за 1 час и 30 мин.
На всеки 15 мин. се разбърква, за да не остава на дъното и се долива студена вода, колкото се е изпарила. Когато зърната се пукнат, се слага солта и се оставя да ври още половин час. Отново се бърка и се долива вода за последно. След това се добавят консервираните домати и се оставя да ври за 15 мин.
Бобът се маха от котлона и се слага на студен плот. Добавя се едно пакетче джоджен (ако имате домашен, още по-хубаво) и на половината на джоджена - босилек. Сервира се горещ с хубав бял хляб и ако обичате хубаво бяло краве сирене.