Парени винени колачета

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
319
3k
934
1k
1
27/12/2019
"Изпитана рецепта от тефтерите на баба. Гответе и споделяйте "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 113
  • Преглеждания за месеца42
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, към което се прибавят яйцата, размекнатото краве масло, после виното, захарта и солта и се разбърква. Получава се меко тесто. От брашното се оставят около четири лъжици. Тестото се премества на плота и се доомесва.

Постепенно се добавя по малко от останалите 4 лъжици брашно и се меси така около 10 минути, да поеме всичкото брашно. Тестото е гладко и еластично и лесно се работи с него, поради което при оформянето на гевречетата не се налага да поръсваме допълнително брашно върху плота, нито пък да омазняваме ръцете.

Тестото се оставя да си почине 15-20 минути, след което го разтегляме на дълго около 30 см.

Срязваме по дължина през средата, като получените две части също се разделят, срязвайки ги по дългата част през средата.

Така ще получим 4 фитила, които нарязваме през 7-8 см по на пет равни части. Общо от всички фитили ще се получат общо 20 парчета.

Всяко кубче разточваме с длани по гладката повърхност на масата /плота/ на фитил с дължина около 28-30 см. Усуква се така, че двата края да се преплетат като въже и да се получи геврече. Всеки може да ги направи с форма по свое желание.

На огъня слагаме 2 литра вода в тенджера да заври. Колачетата се пускат по 3 в кипналата вода. Оставят се само за няколко секунди. Помагаме им с решетъчна лъжица да не залепнат по дъното и когато изплуват на повърхността на водата, се изваждат.

Поставят се върху намазнена с олио хартия за готвене. Хартията се поставя върху намазненото с четка дъно на тавата, притиска се с длани, а после се обръща с намаслената част обратно.

Така колачетата се подреждат по 10 бр. в тава. Докато са още влажни, ги поръсваме със ситно начукана морска сол. Отгоре се поръсват със сусам или ким /въпрос на вкус/.

Фурната е предварително загрята на 220 градуса. Печем колачетата до зачервяване около 12 минути.

Парените винени колачета са готови.

Компактен оранжев пластмасов поднос 34 см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен оранжев пластмасов поднос 34 см
4.87 лв.
3.75 лв.
Виж ››

Практичен пластмасов поднос в приятен оранжев цвят, който има широко приложение в домакинството.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Янка Йорданова
Страхотно изглеждат браво
1
0
Даниела Русева
Благодаря! Тези колачета не са много трудни за направа и са вкусни, Яни.
1
0