Начин на приготвяне
Първо смесваме сухите съставки - пресятите брашна, солта, чубрица, ситно настърганите чесън и кашкавал. Разбъркваме, за да се смесят.
Маята разтваряме във водата със захарта. В киселото мляко добавяме содата. Правим кладенче и прибавяме течните съставки - шупналата мая, яйцето и зехтина (или олио).
Замесваме меко тесто. Покриваме го, за да втаса. Замесваме го отново, нарязваме го и правим топчета.
Нагряваме грил-тиган или скара. Разточваме с точилка питките или ги оформяме с намазнени в олио ръце. Печем до готовност от двете страни и ги подреждаме, завити в кърпа, за да останат пухкави и меки.
Можете да ги използвате с пълнеж - идеи каквито ви хрумнат: с кьопоолу, хумус от бял боб, дип от авокадо и крема сирене.
Чесновите за мен са най-подходящи с печени червени чушки и сирене или с кьопоолу, заради чесъна в тях.
Изпечените и обелени чушки овкусяваме със сол, балсамико и олио+ситно нарязани чесън и магданоз. Редим върху пърленката, като добавяме и сирене. Завиваме и се наслаждаваме на божествения вкус.
Пълнозърнестите чеснови пърленки са готови.
Коментари